Bli med til Hjelmkollen da vel :)

Der er det fint, og turen tar 30 min tur/retur 🙂



Den er en snau kilometer lang med 70 m stigning totalt. Og på toppen har du utsikt både innover mot Halden og mot Fredriksten Festning og andre veien er det utsikt mot den nye og den gamle Svinesundsbroen og utløpet av Iddefjorden mot Hvaler. Det er fint å se begge bruene som knytter Norge og Sverige sammen.
Her er det også muligheter for å grille, det er bålpanne her, og om du er heldig så ser du ett ekorn. Det gjorde vi 😊



Veien opp dit er en fin gammel kjerrevei og passer for alle, inkludert de med barnevogn. Det er enkelt å gå der.
Denne veien går opp mot Blåsopp gård, når du kommer dit tar du til høyre gjennom gårdsbruket og følger en bred vei videre oppover.

I enden her finner du ett skilt og kart over den millitære historien på Hjelmkollen. Og hvis du har med lommelykt så kan du går gjennom bunkersen opp på toppen av utkikkspunktet. Det gjorde ikke vi denne gangen, men neste gang skal vi det tenker jeg.

Her er det også mye historie, Hjelmkollen fort er et millitærhistorisk landskap med stor opplevelsesverdi. Og denne magiske utsikten er verdt å få med seg. Det er en utsikt man blir glad av 🙂
Fjorden heter Ringdalsfjorden.

Fortet ble anlagt i 1902-1903 med kanoner, skyttergravstillinger, kaponierer, to bunkerannlegg og diverse bygninger med tillhørende batterivei.
I fjellannlegget gikk det en gjennomgående gang forbi siderom for ammunisjonslagring og forlegning. Innerst var det en trapp opp til kanonene.
Når du kommer til toppen så finner du rester etter kanonstillinger, murer og forsvarsverk. Det er mye sjel her 🙂
Hjelmkollen var det ene av to fløyanlegg og hørte til under Fredriksten Festning. Til sammen dannet de en forsvarslinje langs innløpet til Iddefjorden.
Det var ikke noe bru over Ringdalsfjorden da fortet ble anlagt. Fortet dekket den viktige overfarten ved fergestedet Svinesund.
Som følge av Karlstadforhandlingene ble anlegget ødelagt i 1905, og kanonene ble fjernet og benyttet andre steder.

Under den 2. verdenskrig tok tyske soldater anlegget i bruk.

Som sagt, her er det mye sjel og mye historie,og dette her er bare en meget liten del av historien.
Det er veldig interessant med historie, bare tenk hvor mange som har kjempet for landet, hvor mye lidelse og hvor store tap det har vært. Men selvfølgelig også seier.
Dette stedet er magisk, turen anbefales på det sterkeste.


Her kan du sitte med kaffekoppen en solskinnsdag sammen med din kjære eller alene, og nyte utsikten og fundere over livet.

Ta vare på dere selv, en steg om gangen og husk å puste ❤️

.

1+
Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *