Jeg har laget min første Kombucha.

Ja,da har jeg altså laget min første batch med kombucha… det var interessant syns jeg,men det ble bra.

Nå skal jeg drikke opp det jeg har laget og jeg skal lage mer for å se om det har en effekt på kroppen min.

Men,so far so good.

Denne gangen ble det hvertfall godkjent av både meg og gubben! ?

Hva er kombucha og hva er det godt for er det sikkert mange som lurer på, og det gjorde jeg også i begynnelsen.
En kombucha er en probiotisk drikk/ te som er tilsatt en bakteriekultur og som der igjen har fått stå og fermentere i 9-10 dager eller mer.

Fermentering/gjæring er når sukker omdannes til alkohol, syrer og karbondioksid ved hjelp av mikroorganismer. Gjæring brukes til foredling og konservering av ferske drikke – og matvarer. Og også til å produsere f.eks vin, øl og eddik. Så fermentering er kort sagt mat som har gått gjennom en gjæringsprosess.

Dette med fermentering er noe man også gjorde før i tia,i gamledager. Og dette ble gjort for at maten skulle holde seg lenger og beholde mest mulig smak og næring.

Man kan kjøpe kombucha på blant annet helsekostbutikker, men det er dyrt.
Så om man får ta i en kombuca-kultur eller en scoby som det også blir kalt,så kan man enkelt lage kombucha selv.
En slik scoby er det mange som gir bort, så det er lett og få tak i om man vil prøve.
Det finnes også grupper på f.eks facebook. Jeg er medlem i en som heter «Melkesyregjæring». Veldig fin gruppe 🙂

Og det dannes jo en ny scoby hver gang man lager en ny batch, så tilslutt så sitter man jo igjen med ganske mange, så da er det jo fint å få gitt dem bort også.
En slik scoby ligner på en geleaktig liten pannekake. Litt slimete og ekkel syns jeg,men alt dette er bra for deg. Så da er det bare å gønne på.

Kombucha er godt for de som har fordøyelses problemer blant annet. Etter fermentering har det oppstått flere bakterier i kombuchaen, som magen setter pris på. Du får en mer velfungerende og balansert tarmflora.

Men probiotiske bakterier vil ikke slå seg ned i tarmen,så dette er noe man må fylle på med daglig. Så det å drikke kombucha hver dag er jo ikke dumt om det hjelper på systemet. Jeg ønsker meg hvertfall et velfungerende tarmsystem.

Og mange mener at denne drikken gir mindre hodepine, mer energi og færre kviser. Så dette blir spennende.

Probiotika finnes også i yoghurt og melkesyregjærede grønnsaker, så det å drikke kombucha er en annen måte å få dem fra maten på, rett og slett.

Det fine med å lage dette selv, er at du vet hvordan det gjøres, hvordan hele prosessen foregår, man kan tilsette hvilke smak man vil og det er billigere enn og kjøpe på helsekost butikker.

Også er det godt for helsa <3

Det du trenger til en batch med kombucha er:

– 1,5 liter kokt vann. Jeg kokte det i en kjele, også hadde jeg teposene oppi.
– 2 teposer med svart te.
– 5 ss med rørsukker

Når vannet er kokt opp, legger du teposene oppi og lar dem trekke i ca 15 min før du tar dem ut. Så har du sukker i og rører til det er løst opp.
Teen må deretter avkjøles før du har det over i ett stort glass. Da tar du 1/10 ferdig kombucha i teen, også legger du scoby-babyen forsiktig nedi. 1/10 er ca 1 dl.

Dekk til krukken med et klede eller ett tørkepapir også har du strikk rundt. Dette er fordi at fluer og skitt ikke skal komme nedi kombuchaen.Og fordi at kombuchaen skal puste.
Når du har gjort dette, så setter du kombuchaen i kjøkkenskapet. Her skal den stå i ro i 1-3 uker, det avhenger av temperatur og hvor syrlig man vil ha den. Jeg lot min stå i 9 dager, da ble den passelig for min gane. Men vi er alle forskjellige, så man må prøve seg frem.
Det er viktig at den får stå i ro og at det er mørkt. Om den ikke får stå i ro, kan det hemme dannelsen av den nye scobyen.

I fermenterings prosessen vil sukkeret bli «spist» opp av bakterier og sopp som er i scobyen. Samtidig vil de probiotiske bakteriene produsere organiske syrer, som gjør at kombuchaen vil smake syrlig.

Etter 9 dager så silte jeg kombuchaen også hadde jeg den over i glassflasker.
Også skal den fermentere litt til, men denne gangen på flasker med tett lokk. La dem stå slik i 1-3 dager. Når du har gjort det, så setter du dem i kjøkkenskapet igjen.
Også kan man tilsette smak om man vil det.
Jeg hadde bringebær og sitron i mine. Men man kan ha det man vil. Det kommer an på hva man liker.

Etter 1-3 dager, så siler man av frukten også setter man dem i kjøleskapet. Og da er dem vel egentlig mer eller mindre klar til å drikkes, smaker best kaldt. Og du kan gjerne ha isbiter oppi også.
Når flaskene står kaldt, så kan det komme litt grums i flaskene, dette kan du enten sile av før du drikker eller så kan du drikke det.

Man kan ha alle scobyene på et glass slik at det blir et såkalt scoby hotell eller så kan man lage en ny batch med kombucha med en gang.

Dette startet jeg med. Oppi her ligger en scoby – mor.

Her er flaskene etter at jeg har silt dem første gangen, også har jeg tilsatt bringebær og sitron. Også er dem klare til og stå slik i noen dager til. Jeg lot dem stå i 3 dager, før jeg silte av frukten og satte dem i kjøleskapet.

Og her er det ferdige resultatet. Minner litt om iste på fargen. Veldig godt! ?

Må slenge med litt historie også,syns det hører med. Legenden forteller om en koreansk fysiker ved navn Kombu klarte å kurere en japansk keiser ved bruk av en spesiell te. Da ble navnet Kombu-cha (cha betyr te). Og noen sier at kombucha er laget av kineserne 200 år før Kristus,som livseliksir. Så kombucha er en magisk drikk <3

Det er mange historier,ganske interessant synes jeg 🙂

Håper dette innlegget var til hjelp, og eller interessant 🙂 Og du er hjertelig velkommen til å legge igjen en kommentar.

Ta vare på deg selv – ett steg av gangen <3

0
Share

2 Replies to “Jeg har laget min første Kombucha.”

  1. Flott innlegg vennen, godt skrevet og forklart 🙂 Gleder meg til neste batch kombucha settes. Blir spennende å se hva du smaksetter med neste gang 😉

    0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *